"Призван чтобы помогать"
Статус: В ауте
| Київ: курці коноплі - пріорітетна задача Подільського РУВС Квітень 09, 2008 By: karabashi Category: гаряча лінія Дзвінок на гарячу лінію. 18:30 10 квітня 2008 р. - Добрий день, мене звати Даша, мене з моїм другом намагається затримати наряд міліції через те, що ми курили марихуану. В нас нічого при собі немає, вони знайшли у мене трубочку. Зараз намагаються надягти на мене наручники. - Ви пред’явили документи? - Так, документи ми показали, опору не чинимо. Вони відмовляються представлятися. - Вас не мають права затримувати, тим паче – одягати наручники. Нехай складають акт вашого затримання за обов’язкової присутності понятих. Дай трубку старшому. - Молодший сержант міліції Скорич. Ви знаєте, що ми вилучили у вашої знайомої? Сухий. І він ще теплий, а запах – дуже характерний. - Ви вбачаєте у цьому склад злочину? Чи можливо, просто вимагаєте грошей? Це саме наш випадок, ми зараз будемо на місці. 18:50 Місце – задвірки вулиці Боричів Тік, підніжжя Замкової гори. Навколо двох підозрюваних – ШІСТЬ працівників міліції. Представляємось. Громадська ініціатива “Об’єктивна реальність”, провадимо моніторинг незаконних дій міліції та наркокорупції. Наразі будемо свідками затримання, маємо документи – посвідчення журналістів. Згідно закону має бути складений акт про затримання - чи такий є? Ні, неохоче каже старший. Акт ми складемо на місці, у райвідділі. Затримання відбувається на підставі того, “що затримані підозрюються у вживанні наркотичних засобів. Інкримінується стаття 309 та … 321. На цій підставі доставляємо у райвідділ, там проведемо обшук”. На цей момент затриманий стоїть босий на одній нозі, знімаючи на вимогу шкарпетки і демонструючи, що там – нічого немає. Присутні міліціянти називають це “поверхневим оглядом”. Представлятись міліціонери відмовляються, лише за погонами визначаємо, хто з них – ” молодший сержант Скорич”. Повідомляємо, що фіксуємо перше порушення закону про міліцію – відмову представитись. Надалі фіксуватимемо і інші порушення, бо вирушаємо разом до Подільського РУВС. Маємо коротку розмову з затриманими – чи вимагали хабара? - Ні, напряму не вимагали. Ми сказали, що у нас з собою нічого немає, попросили відпустити. Нам сказали “Хто ж вас оце просто так і відпустить…” А потім ми подзвонили на гарячу лінію. 19:10 Подільський РУВС м. Києва на вулиці Хорива 20. Затриманих намагаються провести всередину, а нас залишити за дверима. Вимагаємо складання протоколу затримання, оголошення затриманим їх статусу, обшук в присутності свідків. Хвилин 10 шестеро міліціянтів, двоє “злочинців” та свідки, нерішуче тупцяють в проході, доки ми не звертаємось до чергового по відділку, повідомляючи, що на його очах відмовляються складати протокол, намагаються ізолювати затриманих, щоб проводити незаконні дії. Нам вочевидь пора дзвонити у відділ внутрішньої безпеки ГУ МВС м. Києва. Моментально нас допускають всередину, разом із затриманими та всіма шістьма міліціянтами прямуємо до кімнати дізнавання. - Скоро мине година затримання. Ми писатимемо нарешті протокол? - Ні, сержант зараз напише рапорт. Пиши, сержант – так і так, бачив як ці вживали наркотики. Ні, речовину рослинного походження. - На підставі рапорта свого підлеглого ви затримуєте людей? Ви на місці інкримінували їм 309 та 321 статті кримінального кодексу. Будь ласка хоч тепер прочитаєте ці статті вголос? Сержант приносить із сусідньої кімнати роздруківку і зачитує 309 статтю. Наразі нічого не вилучено, але ж є засіб – “трубка, кустарного виготовлення”. Даша визнає – трубочка її. Коноплю справді вживала. Складу злочину не бачить. Просимо зачитати ще й 321 статтю, бо вона взагалі тут ні до чого. Старший це вочевидь теж розуміє і читати не дуже хоче. Бо переводить розмову на мораль: - Ось ви мабуть вважаєте, що вони ніякого злочину не вчинили? Правильно поступають? - Я вважаю, що в цей же час на території вашого райвідділу насправді коїться багато справжніх злочинів, але вас - шість здорових мужиків чомусь воліє стовбичити ось тут, порушуючи при цьому закон. Ви можете будь-кого затримати на три години, наприклад, мене. Мотивуючи, що ви мене теж підозрюєте у чомусь. А сержант ваш так само напише рапорт, що він щось бачив. Нагадую, минула година затримання, а протокол не складено. Затримані і міліція прямують до кабінету слідчого, він має встановити, що робити далі. За цей час Дашу і Максима вже пробили по базі. Даша чиста, а ось у Максима – два приводи минулого року. Один – “за підозрою на 309 статтю”. - Це було в метро. Мене зупинили, знайшли 8 грамів канабісу. Гроші я давати відмовився, бо їх не було. Протримали в СІЗО три доби, все сподівалися, що хтось приїде і привезе гроші. Але ніхто не приїхав. Минулого місяця був суд нарешті, мене офіційно звільнили від кримінальної відповідальності, бо я “добровільно пролікувався від наркотичної залежності”, щоб отримати п. 4 статті 309. Лікарі сміялися з цієї ситуації, але кажуть – вона дуже типова для нашого міста. Міліціянти виходять з кабінету невеселі. Обломилося. За півгодини відпускають і “затриманих”. З моменту їх контакту з ППС минула 1 година 40 хвилин. За цей час на пульт надійшло повідомлення про пограбування, і двічи – про бійку за участі 20 осіб. Після повторного дзвінка про бійку звільнений від “боротьби з наркозлочинністю” наряд неспішно побрів до місця пригоди. источник:http://legalize.in.ua/archives/category/yurydychna-dopomoha
Ну и че что безграмотный, зато я Админ
|